Gå til innholdet

Psoriasisen ga Michael komplekser

 

P4-profilen Michael Andreassen (48) var ikke store gutten da han kjente den gnagende uroen første gang. Rastløsheten. Sinnet. Han hadde knapt begynt på skolen da han slo både mora og faren. Senere kastet han pulten på dem som var dumme i klasserommet, i fullt raseri. Michael ante ikke hvor uroen kom fra den gangen, og han vet det fortsatt ikke.

På toppen av de andre utfordringene i ungdomstiden fikk Michael også påvist psoriasis som ung tenåring. Han hadde det i hodebunnen, på albuene og noen ganger fikk han flekker i ansiktet.

Les Michaels historie

Foto: Gry Traaen

Brede synes det er greit med spørsmål

Brede Larsen

 

Brede Larsen (10) fikk diagnosen psoriasis for to år siden. Nå er han mest plaget i hodebunnen, på tåneglene og litt på føttene. Tidligere var det ryggen. Det klør ved utbrudd og noen ganger svir det, men det synes ikke når han er påkledd.

Siden barn er nysgjerrige og lurer, fikk Brede en idè. Etter turen til Gran Canaria holdt han et foredrag foran klassen der han snakket om psoriasis. 

– Jeg laget en powerpoint-presentasjon og fant bilder på nettet, og så fikk jeg litt hjelp av mamma og pappa til hva jeg skulle skrive. Jeg viste også mange bilder fra en helsereise på Gran Canaria, og så fikk de i klassen stille spørsmål. Det ble ganske mange spørsmål, sier Brede og smiler.

Les Bredes historie

Foto: Privat
 

Malin fikk psoriasis som baby

 

Malin Angeltveit (23) vet alt om hvordan stygge blikk og kommentarer bryter ned selvfølelsen. Men hun vet også alt om hvordan det er å reise seg. Hun har hatt psoriasis hele livet og psoriasisartritt siden hun var 18 år. Den lille jenta vandret bekymringsløst rundt på øya Sotra utenfor Bergen med shorts og t-skjorte hele barndommen. Det var ingen av lekekameratene som leet på et øyenbryn, og Malin trodde det var helt vanlig å ha røde flekker og sår på huden. Så begynte hun på ungdomsskolen. Plutselig skulle hun få høre kommentarene og se blikkene. Plutselig skulle hun forstå at hun var litt annerledes.

– Ungdomsårene er jo en periode i livet da utseendet blir veldig viktig for veldig mange, ogå for meg. Jeg husker at det var mange små ting som plaget meg, ting som hver for seg ikke er så ille, men som blir vanskelig i det totale regnestykket. Jeg kunne for eksempel ikke barbere leggene mine uten at blodet rant. Jeg kunne aldri få den myke, glatte huden på leggene som de andre venninnene mine hadde.

Les Malins historie

Foto: Privat

Historiene til Michael, Brede og Malin er hentet fra HUD. Et magasin om psoriasis. Det er et samarbeid mellom Psoriasis- og eksemforbundet og Novartis.
NO1709703560

 

 

 

Hvordan lever du med psoriasis?

Del gjerne din historie med oss

Min historie

Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen