Gå til innholdet

Er du stresset og sover lite?

Studier viser også at personer med psoriasis ofte føler seg engstelige og deprimerte, noe som også kan føre til søvnproblemer. Siden mangel på søvn gjerne gjør at man blir enda mer stresset, engstelig og deprimert, kan dette bli en ond sirkel som det kan være vanskelig å bryte ut av. I tillegg til at søvnmangelen påvirker humøret, kan den ha negativ virkning på andre ting, som jobb, sosialt samvær eller sex og samliv.

Heldigvis er det noen enkle ting en kan gjøre som kan være til hjelp med å få tilbake det vanlige søvnmønsteret.

Gjør forberedelser 

Sørg for at soverommet er kjølig, mørkt og stille, og at sengen er god å ligge i. Mørke gardiner og en madrass av god kvalitet kan bidra til en god natts søvn. Du bør unngå å drikke koffeinholdig te eller kaffe fire timer før leggetid. For enkelte kan det også være nyttig å unngå store måltider, krydret mat og alkohol om kvelden, ettersom disse tingene kan være med på å forstyrre søvnen.

Hvis du bruker litt tid på å roe deg ned om kvelden, kan det hjelpe deg til å sove bedre. Du kan for eksempel ta et bad, lytte til musikk, eller lese en bok for å roe ned tankene. Noen tar meditasjon eller pusteøvelser til hjelp. Trening med moderat intensitet i løpet av dagen kan også bidra til at du føler deg mer avslappet og sover bedre.

Lett hjertet for bekymringer

Hvis angsten holder deg våken, kan det å få bekymringene under kontroll gi deg mer søvn. Et godt råd er å bruke 20-30 minutter til “bekymringstid” hver kveld, og skrive en liste over alle bekymringene dine. Da vil de slutte å kverne i hodet, og bekymringer kan også ofte virke mindre alvorlige når du får dem ned på papiret. Neste dag kan du gå gjennom listen og sette deg noen mål for å takle dem.

Hvis du føler deg stresset, bekymret og deprimert over tid, bør du kontakte fastlegen.

Røyking og psoriasis

Det er vist at det er en sammenheng mellom røyking og psoriasis. Røyking er spesielt tett knyttet til psoriasis på hender og føtter. Dette gjelder særlig typen pustulosis palmoplantaris (PPP), der over 90 prosent av de som rammes, røyker.

Røyking er en risikofaktor for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom, som er blant de vanligste følgesykdommene av psoriasis. Slutter man å røyke, vil man få redusert risiko for disse.

Helsegevinster ved røykeslutt, ifølge Helsedirektoratet:

  • Etter 20 minutter har blodtrykket og pulsen gått ned til et normalt nivå.
  • Etter 8 timer er karbonmonoksid i blodet redusert og nærmer seg normalt nivå. Du vil merke at du er mindre trøtt.
  • Etter 24 timer har faren for hjerteinfarkt begynt å synke.
  • Etter 72 timer er lungene nå i bedring, og lungekapasiteten øker. 
  • Etter 2-12 uker kjennes det lettere å bevege seg raskt.  
  • Etter 4-6 måneder er flimmerhårene i luftrørene friskmeldt. Du kjenner deg sannsynligvis piggere enn da du røykte.
  • Etter 1 år er risikoen for hjerteinfarkt halvert. Immunforsvaret ditt er blitt bedre, og du kan lettere stå imot forkjølelse og andre sykdommer.
  • Etter 5 år har du ikke lenger økt risiko for å få en hjerneblødning.
  • Etter 10 år er risikoen for å dø av lungekreft halvert.

Mer informasjon om røykeslutt finner du på portalen Helsenorge.no

Alkohol og psoriasis

Studier viser at personer med psoriasis har et gjennomsnittlig høyere alkoholforbruk enn resten av befolkningen. Det er imidlertid ikke klart hvorvidt alkohol bidrar til utviklingen av psoriasis, eller om personer som har psoriasis har lettere for å drikke mer alkohol, enten som en følge av et mer stillesittende liv eller for å døyve de fysiske og psykiske smertene.

 

Antall alkoholenheter ifølge anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO):

  • Menn bør ikke jevnlig drikke mer enn 5 alkoholenheter de dagene de drikker eller 13 pr uke
  • Kvinner bør ikke drikke mer enn 3,5 alkoholenheter de dagene de drikker eller 8 per uke

En standard alkoholenhet regnes ofte som:

  • En flaske 33 cl pils (ca. 4,5 % volumprosent)
  • Et glass 12 cl vin (ca. 13,5 % volumprosent)
  • Et glass 7,5 cl hetvin (ca. 20 % volumprosent)
  • En drink 4 cl brennevin (ca. 40% volumprosent)

Skadelig høyt alkoholinntak er en utslagsgivende faktor i mer enn 60 forskjellige sykdommer og alvorlige livshendelser.  Alvorligheten av disse øker med tiden.

Hvilken jobb bør jeg velge? 

Enkelte yrkesgrupper bruker hendene i større grad enn andre og kan også bli eksponert for kjemikalier og andre irriterende stoffer. Hudleger fraråder personer med psoriasis på hender å være i arbeid der hendene utsettes for slitasje, som frisør, mekaniker og lignende. Kontorarbeid, for eksempel, vil gi langt færre sykedager.  

Det er derfor lurt å tenke gjennom utdanningsvalg og yrkeskarriere. Dessuten er det lurt å unngå arbeid som vil utsette hendene dine for:

  • hyppig håndvask
  • kontakt med kjemikalier, uherdete plastråstoffer, olje, smuss
  • arbeid med gummi- eller plasthansker store deler av dagen

Liste over yrker som bør vurderes å unngå:

  • Bilmekaniker (olje, løsemidler, skarpe kanter og mye håndvask)
  • Elektriker (ledninger, lim, kreosot, byggestøv og kjemikalier)
  • Frisør (kjemikalier, parfymerte stoffer, såper, og mye vann)
  • Helsearbeider (ustrakt bruk av vann, såpe og desinfeksjonsmidler)
  • Kokk (mye håndvask, råvareallergener og infeksjonsrisiko ved eksem)
  • Maler (kjemikalier, løsemidler, mye håndvask)
  • Renholdsoperatør (rengjøringsmidler, hyppig håndvask og klam hud av hansker)
  • Servitør (hyppig håndvask, stress og infeksjonsrisiko ved eksem)
  • Tømrer (ulike materialer og stoffer, samt støv)

Har du høyt sykefravær?

Mange som har psoriasis, har økt fravær fra jobb på grunn av plager og nedsatt funksjonsevne forbundet med sykdommen. Undersøkelser viser at svært mange plages av flassing fra huden av på jobb, og at smerter og kløe gir lavere produktivitet og forstyrrer konsentrasjonen.

God egenbehandling og behandlingsetterlevelse som reduserer symptomene, og tilrettelegging av arbeidsplassen vil kunne øke mulighetene dine for å være mest mulig på jobb.

Det er dokumentert at personer med psoriasis har et høyere forbruk av alkohol og tobakk enn personer som ikke har psoriasis. Hva som er sammenhengen mellom alkoholkonsum, røyking og psoriasis er ikke vitenskapelig avklart. Drikker man mer alkohol og røyker mer på grunn av psoriasisen – eller er sykdommen utløst eller forverret av røyk og alkohol? 

 

Informasjonen er godkjent av Turid Thune og Teresa Løvold Berents som er henholdsvis seksjonsoverlege ved Helse Bergen, Haukeland universitetssjukehus og overlege ved Rikshospitalets hudavdeling. Begge er medlemmer i Medisinsk råd i Psoriasis- og eksemforbundet. Enkelte deler av teksten om alkohol og røyk er hentet fra forbundets temahetfte Psoriasis og behandling. 


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen