Gå til innholdet
Av Tekstbyrået Samtext

Fuktighetsbevarende kremer, medisinske bad og lokalbehandling med salver og kremer er viktige for å unngå unødvendige plager og bedre livskvaliteten.

Husk at personer med psoriasis kan få bidrag til å dekke utgiftene til reseptfrie kremer, salver og oljer. Man må legge ut selv og etterpå søke HELFO om refusjon (Folketrygdlovens paragraf 5-22). Før du søker om å få dekket utgiftene dine første gang, må Helfo ha fått tilsendt en legeerklæring fra spesialist i hudsykdommer, barnesykdommer eller av lege ved brannskadeavsnittet ved Haukeland sykehus. Hvert tredje år – eller når du må bytte produkt eller mengde – må du sende Helfo en ny legeerklæring fra spesialist.

Legeerklæringen må dokumentere at du har en utbredt og kronisk hudlidelse som fører til uttørring av huden. Det er spesialisten som – på vegne av deg – fyller ut skjemaet. (Hentet fra HELFO sin nettside).Du kan også søke Nav om å få grunnstønad som dekker ekstrautgifter du har som følge av sykdommen.

Fuktighetsbevarende behandling

En av hudens viktigste funksjoner er å fungere som en barriere mot verden utenfor. En sunn hudbarriere evner å holde fuktighet inne og allergener, irritanter og infeksjoner ute. Når huden er tørr, fungerer ikke hudbarrieren optimalt. En skadet hudbarriere avgir mer vann, og mottakeligheten for infeksjoner, irriterende stoffer og allergener øker. Dette problemet er størst ved atopisk eksem. Hos personer med psoriasis er ofte huden helt normal utenom områdene med utslett.

Du kan forebygge og lindre hudplager med å inkludere fuktighetskremer som en del av den daglige egenbehandlingen. Hensikten med å bruke fuktighetskrem er, i tillegg til å styrke hudbarrieren, å mykgjøre huden og forebygge tiden til neste utbrudd, samt å dempe symptomer som kløe, flassing, rødhet, stramhet og sprekker.

Bruk nok krem

Det er viktig at du bruker nok krem. Studier har vist at om man bruker for lite krem, vil fuktighetsbehandlingen ha begrenset effekt. For smøring av hele kroppen bruker man en håndfull krem tilsvarende den voksne eller det barnet det gjelder.

10 smøretips:

  1.  Smør ofte nok, også i psoriasisfrie perioder. Ved tørr hud anbefales at du smører daglig, morgen og kveld, og etter kontakt med vann.
  2. Smør så mye huden klarer å ta til seg uten å føles klissete.
  3. Smør deg selv om du benytter reseptbelagte kremer. Fuktighetskremen smøres over ca. 10–20 minutter etter legemidlet ble påført.
  4. Du trenger ikke smøre hele kroppen. Smør kun områder som er affisert og øvrig tørr hud.
  5. Smør mens huden fortsatt er fuktig, da binder den mer fuktighet og kremen svir ofte mindre. Du kan redusere svie ved å bade i oljebad først. En generell regel er at jo tørrere huden er, jo mer svir kremen.
  6. Fordel kremen i håndflaten først, og masser den inn med små sirkelbevegelser.
  7. Kremer med virkestoffet karbamid er kjent for å ha god dokumentert effekt, men kan svi noe om huden er veldig sår eller tørr. Husk dette når du skal smøre små barn.
  8. Til barn anbefales motivasjonsheftene «Mini klør» og «Smøredagboka». Du kan få begge heftene tilsendt ved å henvende deg til Psoriasis- og eksemforbundet.
  9. Når du skal prøve ut et nytt produkt, start med å ta kun en liten dose krem på pulsområdet på håndleddet og på innsiden av albuen. Unngå å dusje områdene de neste 24–48 timene, for å se om det oppstår allergiske reaksjoner i form av rødhet, utslett, kløe, smerte e.l.
  10. Om du har allergi mot en konkret ingrediens – sjekk ingredienslisten på alle produkter før du handler for å unngå allergiske reaksjoner.

 

Lokalbehandling

 

Flassfjerning

Det er viktig at mest mulig av skjellene som dekker psoriasisutslettet fjernes før man begynner behandlingen av selve utslettet. Flass på kroppen fjernes ved at det først bløtes opp i dusj eller karbad, deretter smøres områdene som er dekket med skjell med salicylsyrevaselin (5–10 %, styrken avhenger av mengden flass). Salven skal sitte på i minst to til fire timer, helst over natten. Til slutt fjernes salven med vanlig dusj eller bad, gjerne med flytende grønnsåpe. Hos voksne bør maksimum halvparten av kroppen smøres inn daglig, hos barn bare en tredjedel. Årsaken til dette er at salicylsyren kan tas opp i kroppen og gi bivirkninger.

Hodebunn

Før hodebunnen kan behandles med steroidsalve eller steroidoppløsning, må skjellene fjernes. For å løsne flasset, smøres hodebunnen først inn med salisylhårolje (5–10 %) som skal virke i minst to til fire timer – den kan gjerne sitte i over natten og vaskes ut med flytende grønnsåpe neste morgen. Grønnsåpen masseres direkte inn i tørt hår, etterfulgt av vanlig vann. Ved utilstrekkelig effekt gjentas behandlingen i inntil tre til fem døgn. Ofte pakkes hodebunnen inn med plast (okklusjonsbehandling) for å få bedre effekt og redusere behandlingstiden som kreves for avskjelling. Dette kan du gjøre selv hjemme. Vanligvis behandles hodebunnen deretter med et kortisonkoldig preparat (oppløsning, gel eller salve). 

Medisinske bad

Medisinske bad har best virkning etter en forbehandling av utslettet med 5 % salicylsyrevaselin i ett eller to døgn. Deretter tas karbad tilsatt grønnsåpe eller badeolje. Et lengre bad (30 minutter) etterfulgt av forsiktig børsting med myk neglebørste fjerner mesteparten av den tykke huden på utslettene. Huden må ikke skrubbes for hardt, dette kan forverre psoriasisutslettet. På denne måten fjernes det meste av flasset i løpet av et par dager.

Grønnsåpebad 

Grønnsåpebad brukes for å rengjøre og bløte opp huden, fjerne gamle salverester og løse opp flass. Grønnsåpe som tilsetning til bad er fint for flassende hud. Kjøp ren flytende grønnsåpe i vanlig dagligvareforretning, og tilsett 1,5 dl til et badekar med lunkent vann. Badeolje kan tilsettes for å hindre at huden blir tørr. Bad i cirka 15 minutter, og dusj etterpå. Grønnsåpebad bør ikke brukes hvis du har atopisk eksem.

Oljebad

Oljebad brukes for å tilføre huden fett og for å stille kløe. Til et fullt badekar tilsettes 15 ml (1 spiseskje) olje. Bad i cirka 15 minutter, og ikke dusj etterpå. Klapp huden tørr og bruk fuktighetskrem dersom dette trengs.

Lokal hudbehandling

Lokal hudbehandling er behandling med salver, kremer, geler eller linimenter direkte på utslettet i huden. Ved psoriasis er det viktig først å fjerne flasset over den røde psoriasishuden, deretter kan selve psoriasisutslettet behandles.

D-vitaminpreparater

Både naturlige og syntetiske D-vitaminpreparater er effektive i behandlingen av psoriasis. Virkningen skjer via cellenes vekst og utvikling i hornhuden og preparatenes påvirkning på immunsystemet. Bivirkninger kan være lokal irritasjon, spesielt i ansiktet, og man må ikke bruke mer enn 100 gram per uke. D-vitaminsalve har vist god effekt ved invers psoriasis, men fordi den kan svi, brukes slik salve i begrenset omfang genitalt. D-vitaminpreparat i kombinasjon med et kortisonpreparat gruppe 3 (Daivobet) er svært effektivt ved psoriasis og ett av de mest anbefalte og brukte preparatene ved lokalbehandling av psoriasis i dag.

Tjæresalve

Tjæresalve kombineres med UVB-bestråling (Goeckerman-behandling). Behandlingen er effektiv og har god langtidseffekt, men tilbys kun et fåtall steder i dag.

 

Informasjonen er godkjent av Turid Thune og Teresa Løvold Berents som er henholdsvis seksjonsoverlege ved Helse Bergen, Haukeland universitetssjukehus og overlege ved Rikshospitalets hudavdeling. Begge er medlemmer i Medisinsk råd i Psoriasis- og eksemforbundet.

 


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen