Gå til innholdet
Av Av Eldrid Oftestad

Det europeiske legemiddelkontoret EMA har godkjent en utvidelse av indikasjonen Cimzia, slik at den også omfatter behandling av voksne med moderat til alvorlig psoriasis. Cimzia er også det første biologiske legemiddelet som kan brukes av gravide og ammende kvinner som har psoriasis.

Det har vært en risiko forbundet med at komponenter fra medikamenter kan havne i fosteret via morkaken og dermed føre til skade og eller at svangerskapet avbrytes. Men med Cimzia er ikke denne risikoen til stede.

– Dette legemiddelet inneholder en annen type molekyl som hindrer at komponenter fra legemiddelet havner hos fosteret eller i morsmelken, sier overlege Nils Jørgen Mørk på hudavdelingen ved Rikshospitalet.

– Gledelig

Han synes det er gledelig at vi har fått et behandlingstilbud for gravide og ammende kvinner.

– I utgangspunktet ønsker vi ikke at gravide og ammende skal ta medisin. Men vi hudleger har alle hatt gravide kvinner til konsultasjon som er så plaget av psoriasis at de burde fått medisinsk behandling. Men siden ingen eksisterende medikamenter har hatt dokumentasjon på at de kan brukes av gravide og ammende, har vi i praksis aldri kunnet tilby systemisk behandling. I de tilfellene dette vurderes som nødvendig kan vi nå gjøre det, og det er vi veldig glade for, sier Mørk.

Det synes også Annlaug Torgersen (bildet over). Hun er 25 år og gravid, og synes det er positivt at det er kommet en biologisk medisin som gravide som har psoriasis kan bruke.

– Jeg var ikke klar og dette, men det er jo fantastisk, sier hun.

25-åringen skal føde sitt første barn og har termin 10. mars. Hun gleder seg.

– Det er en gutt, forteller hun på telefon.

Små utbrudd

Torgersen er ungdomskontakt for Psoriasis- og eksemforbundet Sør- Rogaland og har psoriasis i fjeset og på leggene, men bruker hverken medisin eller krem. Hun har bare små utbrudd.

– Jeg bruker ingenting. Jeg var på behandlingsreise i utlandet for noen år siden, og jeg pleier å følge opp med en sydentur i året, og det pleier å hjelpe.

På grunn av graviditeten har hun ikke vært på sin årlige sydentur, men det var så fint vær og varmt i Norge, så det gjorde heller ikke noe. Men det har kommet litt utslett nå som det er vinter og kaldt.

– Men siden det pleier å forsvinne, så går det greit. Jeg føler ikke at det har hatt noe med graviditeten å gjøre.

Da hun ble gravid for omtrent fem måneder siden, var hun redd for at hun skulle få større utbrudd.

– Jeg tenkte på det og var redd og bekymret. Men det har gått fint, sier hun.

Torgersen følges opp av fastlegen, og hun har fortsatt å kaste opp. Hun er for tiden sykmeldt fra rørleggerjobben sin
fordi hun ikke har energi til å jobbe.

75 prosent forbedring

Det er legemiddelfirmaet UCB som fører Cimzia, og effekten av medisinen er dokumentert av flere studier. Ifølge en pressemelding fra UCB er det gjennomført studier på mer enn 1000 voksne pasienter med moderat til alvorlig plakkpsoriasis.

Pasientene har både vært og ikke vært på behandling med biologiske legemidler. Resultatene fra studiene viste en klinisk effekt ved plakkpsoriasis til og med uke 48 etter oppstart av behandlingen.

Studiene undersøkte prosentandelen av pasientene som oppnådde minst 75 prosent forbedring i sykdommen fra utgangspunktet. Det ble målt på skalaen «Psoriasis Area and Severity Index» (indeks for utbredelsen og alvorlighetsgraden av psoriasis, PASI 75), og prosentandelen pasienter som oppnådde en forbedring på minst to poeng på 5poengsskalaen «Physician’s Global Assessment» (PGA).

Foto: Mostphotos og privat


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen