Påfyll innimellom
Et sunt kosthold handler også om hyppighet. Ikke glem mellommåltidene og la det gå mer enn fire timer mellom hvert måltid.
Mangosmoothie
(privat oppskrift)
- 1 mango (moden)
- 2 bananer (moden)
- 2 ts peanøttsmør (gjerne sukkerfri og saltfri)
- 3-5 dl væske (vann, youghurt naturell, valgfri type melk)
Om du er så heldig og har tilgang på ferske eller frosne multer, tror jeg at noen spiseskjeer gjør seg godt i denne blandingen. Du kan også bruke multeyoughurt, selv om ingenting slår ferske råvarer rett fra fjellet.
Du kan også tilsette kanel, kardemomme, muskat, kokosflak eller vaniljestevia i denne. Dersom du er glad i sjokolade, kan du tilsette 1-2 ts med kakaopulver eller drysse litt mørk sjokolade over. Om du vil ha smoothien iskald, kan du bruke frossen banan eller tilsette noen isbiter.
Grønt paradis
(privat oppskrift)
- 1 avokado (moden)
- 1/4 fersk ananas (moden)
- Honning
- Lime
- 3-5 dl væske (vann, valgfri type melk
Avokado i smoothie smaker helt fantastisk, spesielt med honning og lime. Om du er glad i grønne smoothies kan du også tilsette noen spinatblader i denne.
Nicecream, 4 porsjoner
(privat oppskrift)
Nicecream er en forkortelse for «banana icecream». De siste årene har dette blitt en stor desserthit hos mange. Den er lett å lage, og det er bare fantasien din som setter grenser for hva du kan blande og toppe den med. Når du fryser bananen, blir smaken av bananen mildere og kan minne litt om vaniljeis.
- 4 bananer (modne)
- 150 g frosne bær (bringebær, bjørnebær, blåbær)
- 2-3 ss melk (valgfri type)
- 400 ml hermetisk kokosmelk (ikke lett) (alternativt gresk jogurt)
- Nøtter til pynt (macadamia, pekannøtter, valnøtter, mandler, hasselnøtter)
- Ferske eller frosne bær til pynt
- Mørk sjokolade
- Eventuelt sukrin, sukrin gold, sukrin plus, stevia, honning eller annet søtningsstoff
Skjær bananene i skiver og frys dem dagen før servering. Bland disse med frosne bær og kokoskrem i en blender eller foodprosessor for å lage nicecreamen (spar noen bananbiter til pynt senere).
Kokoskrem lager du ved å sette boksen med hermetisk kokosmelk i kjøleskapet dagen før. Skrap opp den faste hvite massen som er på toppen av kokosvannet når du åpner opp boksen. Du kan bruke kokosvannet i stedet for melk i denne oppskriften, eller du kan bruke vannet fra en smoothie. Hvis du ikke liker kokossmak, kan du bruke tilsvarende mengde naturell gresk youghurt, kesam, cottage cheese eller kun bananer og bær.
Bland alle ingrediensene til du får en kremet konsistens tilsvarende softis / iskrem. Eventuelt kan du tilsette melk eller kokosvann. Pass så du ikke bruker for mye væske, da blir det lett smoothie heller enn iskrem.
Gjør den mer søtere med sukrin eller lignende hvis nødvendig, men som oftest er banan søtt nok i seg selv. I stedet for bær kan du tilsette frossen fersken, frossen mango, peanøttsmør, avokado, kakaopulver, dadler eller hva du måtte ønske. Smak og lek deg frem!
Du kan smelte mørk sjokolade til den er glatt og myk og dyppe noen frosne bananbiter i før serverer. Det går også an å ha hakket mørk sjokolade over desserten på slutten. Den smeltede sjokoladen vil størkne ettersom bananbitene er frosne, noe som smaker helt herlig. Mørk sjokolade har et høyere innhold av sunne fettsyrer og antioksidanter sammenlignet med annen sjokolade, men du kan selvfølgelig bruke den sjokoladen du selv foretrekker mest.
Ha nicecreamen i en bolle og topp med bananbiter, ferske bær og nøtter. Makadamia, pekannøtter og valnøtter er spesielt rike på den sunne fettsyren omega 3. Du kan enten bruke hele eller hakkede nøtter. Om du vil kan du også riste nøttene i ovnen eller en panne.