Gå til innholdet
Av Caroline Korsvoll

– Jeg har nesten ikke sovet i natt for jeg var vært så spent. Jeg har grugledet meg, sier Brede Larsen (10).

 

 

 

Han sitter i sofaen hjemme i Glesvær i Hordaland, klar for å svare på spørsmål om psoriasis. Lys i luggen og solbrun i huden. I tillegg til en lang sommerferie, var han nemlig på en helsereise på Gran Canaria i regi av Rikshospitalet tidligere i år. Sammen med rundt 20 barn fra hele landet,
lekte og koste de seg i tre solfylte uker. I møte med sol og saltvann blir
huden mye bedre, og nå er ryggen helt fri for psoriasisutslett.

– Hva vi gjør på Gran Canaria? Vi spiser en god frokost sammen – det er faktisk egg og bacon hver dag! – Og så går vi på stranda. Vi bader mye, hviler og har forskjellige aktiviteter. Det er også en fotballbane ved hotellet der vi kan spille fotball. Det er gøy. Og så smører vi oss mye. Det er viktig, forteller Brede.

En lur idé

Brede fikk diagnosen psoriasis for to år siden. Nå er han mest plaget i hodebunnen, på tåneglene og litt på føttene – tidligere var det ryggen. Det klør ved utbrudd og noen ganger svir det, men det synes ikke når han er påkledd. Når det er sommer og shortsvær, eller ved bading og gym, hender det at andre barn spør hva det er.

Da forklarer Brede:
– Det er psoriasis, det er ikke smittsomt eller farlig. Jeg synes det er greit
at de spør, men noen ganger synes jeg det er litt kjedelig og slitsomt også. Men jeg har aldri opplevd noen stygge kommentarer, sier han.

Siden barn er nysgjerrige og lurer, fikk Brede en idé. Etter turen til Gran Canaria holdt han et foredrag foran klassen der han snakket om psoriasis.

– Jeg laget en powerpoint-presentasjon og fant bilder på nettet, og så fikk
jeg litt hjelp av mamma og pappa til hva jeg skulle skrive. Jeg viste også mange bilder fra en helsereise på Gran Canaria, og så fikk de i klassen
stille spørsmål. Det ble ganske mange spørsmål, sier Brede og smiler.

– Men etter presentasjonen så er det ingen som har spurt!

Modig og tøff

Læreren syntes Brede var veldig flink. Også mamma Tone synes sønnen er modig.

– Brede er en tøffing. Han er utadvendt og han gjemmer seg ikke bort. Vi i familien har alltid vært opptatt av å være åpne om psoriasis. Vi prøver å ikke stresse, og har fokus på hvile og søvn i hverdagen, og vi tar dagene som de kommer. Det er viktig å være positive.

Brede nikker.

– Positivitet er mye bedre enn negativitet når det gjelder psoriasis. Det er viktig å være positiv, sier Brede og smiler.

– Også er det veldig viktig å smøre seg ofte!

Foto: Privat
Artikkelen er hentet fra HUD. Et magasin om psoriasis. Det er et samarbeid mellom Psoriasis- og eksemforbundet og Novartis.
NO1709703560

Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen